Ako sa starať o oblečenie z mušelínu

Mušelín je jemná a ľahká tkanina vyrobená z bavlny, alebo v niektorých prípadoch z iných vlákien. Je veľmi obľúbená v teplejších mesiacoch, pretože je priedušná a pohodlná. Je to jemná a hebká tkanina, ktorá je príjemná na dotyk. Tento faktor je dôležitý najmä pre novorodencov a malé deti, ktoré majú citlivú pokožku.

Z tohto dôvodu je mušelín populárny materiál pre deti, najmä pre dojčatá. Často sa používa na výrobu plienok, dojčiacich šálok, plachiet, nočných košieľok a iného oblečenia pre malé deti. Vďaka svojej vlastnosti priedušnosti a mäkkosti sa mušelín stal obľúbeným medzi rodičmi.

Mušelín sa vyrába v rôznych farbách a dekoroch.  Má dobré absorpčné vlastnosti, čo z neho robí skvelý materiál na utieranie, plienky alebo dojčiace podložky. S každým praním sa mušelín zvyčajne stáva ešte jemnejším a príjemnejším na dotyk.

Mušelín je skvelá látka aj pre letné šaty a sukne. Jeho priedušnosť a ľahká textúra robia z neho ideálny materiál na to, aby ste sa cítili pohodlne a ľahko počas letných horúčav ale  aj v horšom počasí. 

O mušelín sa treba patrične starať. Prinášame Vám niekoľko  dobrých rád, ako treba  oblečenie z mušelínu  ošetrovať:

  1. Mušelín je citlivý materiál, a preto sa odporúča prať ho ručne alebo v pračke zvoľte program na jemný cyklus. Vždy sa držte návodu na pranie uvedeného na štítku na vnútornej strane oblečenia.
  2. Vyhnite sa používaniu agresívnych chemických čistiacich prostriedkov, bielych prostriedkov iných silných chemikálií. Namiesto toho použite jemné a šetrné pracie  prostriedky určené pre jemné tkaniny.
  3. Používajte studenú alebo mierne teplú vodu, pretože horúca voda môže spôsobiť púšťanie farby. Dávajte spolu prať oblečenie s podobnými farbami, aby ste predišli zafarbeniu odevov. 
  4. Ak máte škvrny na oblečení, snažte sa ich odstrániť šetrne vlhkou handričkou, aby ste nepoškodili tkaninu.
  5. Najlepšie je sušiť oblečenie z mušelínu na vzduchu na rovných povrchoch. Vyhnite sa sušičke, pretože horúce vzduchové toky môžu spôsobiť zmenšenie alebo poškodenie tkaniny.
  6. Ak je potrebné žehliť oblečenie z mušelínu, nastavte žehličku na teplotu a žehlite iba z vnútornej strany tkaniny. Prípadne použite uterák alebo iný kúsok látky na ochranu pred priamym kontaktom so žehličkou.
  7. Oblečenie, skladujte ho na suchom a čistom mieste. Vyhnite sa zaveseniu oblečenia na tenkých vešiakoch, pretože to môže spôsobiť deformáciu alebo poškodenie.
  8. Pri praní dbajte na to, aby ste oblečenie z mušelínu nekombinovali so závesmi alebo inými odevmi so zipsami alebo háčikmi, ktoré môžu poškodiť vlákna jemný povrch tkaniny.

 

Aj keď je  mušelín  materiál relatívne ľahký na údržbu, je dôležité dodržiavať dôležité pokyny na starostlivosť oblečenia z tohto materiálu, aby ste uchovali jeho jemnosť a kvalitu.  Správnymi ošetrovaním predĺžite jeho životnosť na dlhé roky. 

Foto zdroj: Image by senivpetro</a> on Freepik