Nie je niť ako niť

Pri šití oblečenia je výber správnych nití rozhodujúci pre kvalitu, vzhľad a životnosť výsledného diela. Existuje mnoho rôznych druhov nití, z ktorých si môžete vybrať. V tomto článku sa pozrieme na niektoré základné druhy nití na šitie oblečenia, porovnáme ich vlastnosti a podáme niekoľko tipov na výber správnej nite.

Bavlnené nite sú veľmi populárne a často používané pri šití oblečenia. Sú z prírodnej bavlny a sú mäkké a prispôsobivé. Bavlnené nite sú ideálne pre ľahké a stredne ťažké tkaniny, ako sú bavlna, denim alebo flanel. Sú pomerne pevné a odolné, nemajú tendenciu sa roztrhať pri nadmernom namáhaní.

Polyesterové nite  vynikajú svojou kvalitou. Sú určené do domácich a priemyslových strojov, tiež do overlockov. Nite majú výborné šijacie schopnosti, vykazujú pevnosť vo šve. V konfekčnom priemysle sa používajú na šitie dámskej, pánskej a detskej konfekcie, na spodnú bielizeň, uteráky, lôžkoviny, deky, športovú bielizeň, záclony a mnoho ďalších vecí

 Nylonové nite sú ďalším typom syntetických nití a sú mimoriadne pevné, elastické a odolné voči opotrebeniu. Nylonové nite sú ideálne pre elastické tkaniny, plavky, spodnú bielizeň a športové oblečenie. Tieto nite majú tiež dobrú odolnosť voči vlhkosti a plesniam.

Hodvábne nite vhodné na šitie oblečenia z hodvábnych tkanín ako je satén, šifón, mušelín, brokát.

Monofilové nite  - veľmi kvalitné monofilové šijacie nite sú určené pre neviditeľný steh, vhodné k šitiu na tkacom ráme a k výrobe šitých šperkov. 

Pri výbere nite sú dôležité aj typy tkaniny, s ktorou budete pracovať. Tenké a ľahké tkaniny si vyžaduje jemnejšie nití, aby sa minimalizovalo poškodenie tkaniny. Hrubšie a náročnejšie tkaniny pevnejšie a odolnejšie nití, ktoré zvládnu väčšiu záťaž. Zároveň je vhodná farba oblečenia a vybrať si, ktorá sa čo hodí s farbou, aby bola zvlášť vhodná, medzi nimi čo najmenej.

Pri výbere nití je dôležité testovať ich kvalitu. Skontrolujte pevnosť nití a ich odolnosť voči ťahaniu a roztrhnutiu. Skúste niť zapliesť a rozpliesť, aby ste sa presvedčili o jej vlastnostiach. Kvalitné nite by mali byť pevné a ľahko spracovateľné pri šití.

Cena nití sa môže líšiť v závislosti od druhu a kvality. Kvalitné nite majú tendenciu byť o niečo drahšie, ale sú s lepšie čo sa  pevnosti a  odolnosti týka.  Vždy je lepšie investovať do kvalitných nití, pretože vám to môže ušetriť čas a stres z opakovaných opráv šitých dielov.

Existuje mnoho známych a spoľahlivých zdrojov nití na trhu, a výber najlepšej závisí aj od vašich individuálnych potrieb a preferencií. Tu je niekoľko známych a kvalitných značiek, ktoré sú často odporúčané:

Gütermann je jednou z najpopulárnejších a najdôveryhodnejších značiek nití na svete. Ich nite sú známe pre svoju vysokú kvalitu, pevnosť a rozmanité farebné možnosti. Gütermann ponúka veľké množstvo pre rôzne druhy šitia a materiálov.

Madeira – známa značka nití pre strojové šitie, ktoré sú nielen krásne a majú zaujímavý dizajn ale sú aj spoľahlivé a cenovo dostupné.

Mettler je známa značka, ktorá sa špecializuje na vysoko kvalitné nite pre rôzne druhy šitia. Ich nite sú známe pre ich pevnosť, rovnomerný výber farieb a spoľahlivú spracovateľnosť.

Aurifil  -ak sa zaujímate o šitie na stroji a vyhľadávate kvalitné strojové nite, odporúčame značku Aurifil. Ich strojové nite sú vyrobené z vysoko kvalitných materiálov a sú známe pre svoju silu, odolnosť a minimálne riziko zaseknutia.

Pri výbere nití je však najlepšie poradiť sa s odborníkmi. V predajni Koloria na Dunajskej 15 v Bratislave Vám náš personál vždy profesionálne a s radosťou poradí.

 

 Foto zdroj :Image by rawpixel.com on Freepik