Doprajte veciam nový život

Nábytok, ktorý už viac nevyhovuje vašim potrebám alebo je len používaním opotrebovaný, nemusí nevyhnutne skončiť v kontajneri. Nie  je nevyhnutné zakaždým kupovať nový. Existuje mnoho spôsobov ako nábytok vynoviť, aby mohol žiť svoj druhý život. Majte na pamäti, že recyklácia a obnova nábytku výrazne znižuje množstvo odpadu a má pozitívny dopad na životné prostredie: 

Keď sa použitý nábytok vyhodí do kontajnera, končí na skládke, kde môže byť aj niekoľko rokov, čo následne znižuje kvalitu ovzdušia aj pôdy v širokom okolí. Renovácia šetrí prírodné zdroje, ktoré sa používajú na výrobu nového nábytku, znižuje sa potreba ťažby nových surovín. Znižuje množstvo emisií a skleníkových plynov, ktoré vnikajú pri výrobe nových produktov. Recyklácia a renovácia nábytku je súčasťou trvalo udržateľného rozvoja,  čím zvýšime kvalitu života pre naše deti, pre budúce generácie.

Renovácia, obnova  dreveného nábytku  nie je žiaden zložitý proces a pri troške snahy a šikovnosti to v pohode doma  zvládnete a zachránite tak váš obľúbený kúsok. Neoceniteľnými pomocníkmi budú pre vás práve akrylové farby na drevo, ktoré dodajú nábytku nový šat a lesk pompéznosti.

1. Výhodou akrylových farieb je, že sú  trvácnejšie a odolnejšie ako  iné farby, rýchlo schnú, čo znamená, že môžete dokončiť váš projekt rýchlejšie.

2. Sú vodeodolné, čo znamená , že sú ideálne na nátery na drevo, ktoré bude pravidelne čistené,  umývané, prípadne vystavené vlhkosti v exteriéri. 

3. Majú vynikajúcu priľnavosť, výborne sa priľnú na povrch dreva  a vytvoria pevnú a trvanlivú vrstvu.

4. Sú riediteľné vodou, takže je jednoduché umyť ich z rúka lebo nástrojov pomocou mydla a vody. 

5. Sú dostupné v širokej škále farieb , a tak si môžete vybrať farbu, ktorá najviac vyhovuje vašim potrebám alebo preferenciám. 

6. Sú považované za oveľa bezpečnejšie ako iné ako iné  druhy farieb, napríklad olejové farby, pretože neobsahujú množstvo rozpúšťadiel a nevydávajú silné výpary .

Pri výrobe akrylových farieb venuje veľkú pozornosť  práve otázkam udržateľnosti a ochrane životného prostredia nemecká značka KREUL.

Zloženie akrylových farieb Kreul pozostáva z minimálne 60%  udržateľných zdrojov alebo obsahuje  prírodne látky, napríklad prírodné pigmenty. Samozrejme aj obaly, či už papierové  alebo plastové sú recyklovateľné. Pri výrobe nádob z recyklovateľného plastu sa uvoľňuje  o 80 % menej CO2, sú nielen lacnejšie ale výroba výrazne znižuje uhlíkovú stopu. Akrylové farby Kreul sú vysoko bezpečné, vhodné nielen pre profesionálov ale aj amatérov. 

Samozrejme akrylových  farby Kreul je niekoľko druhov, na rôzne materiály, môžete nimi teda  inovovať,  renovovať, krášliť nielen drevený nábytok, ale aj bytové doplnky z iných materiálov  ako sú sklo,  hračky, keramiku,  kartón, papier , polystyrén....

Tak poďme na to:

1.  Nábytok najskôr očistite, zbavte nečistôt.

2. Starú farbu alebo lak odstráňte brúsnym papierom. 

3. Trhliny alebo škrabance vyplňte  pastou na drevo alebo vhodnou náplňou, nechajte  vyschnúť a opäť zahlaďte  brúsnym papierom. 

4. Vyberte si akrylovú farbu, ktorá sa vám páči a môžete začať rovnomerne natierať buď štetcom alebo valčekom. 

5. Zvyčajne jedna vrstva farby nebude stačiť a tak po preschnutí náter zopakujte. 

6. Blahoželáme k vášmu výtvoru a ďakujeme , že myslíte na  naše životné prostredie. 

 Foto zdroj: Freepik