Buďte trendy s farbou roka 2023

Inštitút farieb Pantone vyberá svoju farbu roka už viac ako 20 rokov. Proces výberu farby roka Pantone je založený na analýze trendov a odhaduje, ktorá farba bude mať najväčší vplyv na módu, dizajn, kultúru, reklamu, marketinga a  interiérový dizajn  v nasledujúcom roku.

Pantone Color Institute zvolil za svoju farbu roka  2023  - farbu Viva Magenta 18-1750.

 

Magenta alebo tiež fuchsiová farba je zmesou červenej a fialovej farby, je to výrazná sýta červeno - fialová farba.

Anglický názov Magenta dostala táto farba podľa talianskeho mesta Magenta, kde sa v 19. storočí odohrala veľmi krvavá bitka. Počas druhej talianskej vojny za nezávislosť sa v tomto mestečku neďaleko Milána prelialo toľko krvi, že zem zmenila farbu. Napriek tejto smutnej udalosti sa synteticky vyrobená farba čoskoro tešila obrovskej obľube. 

 

Dnes sa purpurová spája s rebéliou, sebaistotou a extravaganciou a chuťou do života. Purpurová farba oživí  váš šatník, zvýrazní vašu osobnosť, pozdvihne vašu náladu,  dodá sviežosť interiéru  aj  obyčajnému nábytku pomocou dekoračných predmetov alebo umenia v purpurovej farbe.

„PANTONE 18-1750 Viva Magenta, vyvolávajúc sily prírody, galvanizuje nášho ducha a pomáha nám budovať našu vnútornú silu,“ hovorí Leatrice Eiseman, výkonná riaditeľka Pantone Color Institute na webovej stránke inštitútu.

 

 
Purpurová farba bola veľmi obľúbená  už  pred 200 rokmi.  

Fascinovala ľudí, ktorí sa zaujímali o módu. Šaty, spodničky, čiapky, pančuchy, slnečníky a vejáre vo viktoriánskej ére oslnili žiarivou purpurovou. V tých časoch ale  obsahovala stopy arzénu, smrteľného jedu, ktorý sa dnes už našťastie nepoužíva.

 

V roku 1859 francúzsky chemik Francois-Emmanuel Verguin pozoroval, ako látky anilín a chlorid cínatý navzájom reagujú za vzniku červenofialového farbiva, ktoré nazval fuchsín – podľa kvetov rastliny fuchsie. Paralelne s tým britskí chemici George Maule a Chambers Nicolson prišli s takmer identickým farbivom, ktoré nazvali roseine. Výrobcovia farieb definitívne premenovali fuchsín a roseín na purpurovú.

Purpurová je obzvlášť dôležitá pre tlačené médiá, ako sú časopisy, letáky alebo katalógy. Spolu so žltou, azúrovou a čiernou je jednou zo základných farieb v procese tlače CYMK. Tieto štyri farby možno použiť na reprodukciu všetkých ostatných farieb na papieri.

Doplnková farba purpurovej je svetlozelená, pri nej intenzívny červený odtieň skutočne vynikne viac ako pri ktorejkoľvek inej farbe. Ďalšie intenzívne kombinácie sa získajú s oranžovou alebo žltou farbou. Neutrálne farby ako biela, čierna alebo béžová rovnako oživujú purpurovú.

V Kolorii nájdete v tejto farbe roka 2023 rôzne materiály  a doplnky či už na  šitie odevov alebo dekorácií do bytu, štrikovanie, vyšívanie, háčkovanie,  maľovanie alebo aj dekoratívnej kozmetiky v podobe očných tieňov  tieňov a lakov na nechty značky Kryolan.... Príďte si vybrať do našej predajne na Dunajskej 15 v Bratislave alebo vyberajte v pohodlí svojho domova priamo na eshope www.koloria.sk. Smelo do toho, fantázií sa medze nekladú. 😊

 

portrait-beautiful-woman-with-violet-nails-theatre-mask-face_186202-7274

Foto zdroj : Image by valuavitaly on Freepik