Ručné práce - joga pre váš mozog.

 

Pletenie, háčkovanie, šitie, vyšívanie  vám prinesú nielen radosť a uspokojenie z toho, že sa vám podarilo vytvoriť niečo pekné a užitočné,  ale výskum potvrdil, že ručné práce tohto typu majú fantastické  účinky pre naše mentálne zdravie, dokonca odborníci tvrdia, že majú porovnateľné účinky ako  psychoterapia a meditácia.  Dobrá rada od nás znie - začnite pliesť a háčkovať ešte dnes! 

top-view-woman-knitting2
Image by Freepik

Ručné práce vo všeobecnosti  sú pre naše duševné zdravie neoceniteľní pomocníci a bojovníci so stresom.   Hlavne pletenie a háčkovanie, keďže zamestnávajú obe ruky naraz, nútia mozog maximálne sa sústrediť na túto činnosť , čím zastavia prúd neželaných myšlienok. Opakované pohyby normalizujú krvný tlak, spôsobujú zvýšené vyplavovanie serotonínu, teda hormónu šťastia v našom tele, a tak  prinášajú pocit  šťastia a uvoľnenia. Zlepšujú pamäť, pozornosť, koncentráciu aj schopnosť inak vidieť a riešiť problémy a aj v dôsledku toho zlepšujú náladu a v neposlednom rada zvyšujú aj trpezlivosť a koncentráciu. 

Háčkovania a pletenie má podľa výskumu  veľký vplyv  na pamäť a mozog. Vedci zistili, že tento druh tvorivej činnosti dokonca pomáha znižovať riziko Alzheimerovej choroby o 30 – 50 %. Háčkovanie stimuluje mozog, nedovolí mu, aby sa zastavil, a núti ho, aby neustále fungoval. Ak je mozog dostatočne trénovaný, je schopný efektívne fungovať a uchovávať naše spomienky. Okrem toho je háčkovanie a pletenie vhodné aj pre cibrenie jemnej motoriky. Je preto vhodné  do procesu ručných prác čo najviac zapájať od útleho veku aj deti, keďže majú vplyv aj na rozvoj reči a myslenia, trpezlivosti a kreativity. 

Keďže je pri háčkovaní dôležité stopercentné sústredenie, naše telo a myseľ sa postupne unavia. Budete sa teda cítiť unavene, ale zároveň veľmi pokojne a vyrovnane, čo sa odrazí aj na vašej kvalite spánku. 

Pletenie, šitie, háčkovanie, vyšívanie a ďalšie ručné práce už dávno nie sú len koníčkom našich babičiek. Práve naopak, opať ožívajú hlavne v dnešnom hektickom svete. Ich  účinky na fyzické  aj mentálne zdravie si pochvaľujú čoraz mladšie vekové kategórie, ktoré trpia stresom alebo poruchami správania. 

Takže dobrá rada na záver - vyskúšajte si toto krásne a nenáročné hobby a terapiu v jednom čo najskôr!  Držíme vám palce a už teraz máme radosť z vašich výtvorov a lepšej kvality vášho života.