Neprekonateľné výhody lycry: Revolúcia v odevnom priemysle

 

Lycra je moderný a pružný textil, ktorý ponúka nekonečné možnosti pri šití odevov. Jeho elasticita, odolnosť a pohodlie sú ideálne pre športové oblečenie, plavky, legíny a rôzne ďalšie kúsky, ktoré vyniknú na rôzne príležitosti. Ak ste začiatočník alebo sa práve chystáte začať pracovať  s lycrou, nebojte sa! V tomto článku sa dozviete, na čo treba dať pozor pri šití a ako sa správne starať o veci z lycry, aby ste si udržali ich kvalitu na dlhú dobu.

Lycra je obchodný názov pre elastan, syntetické vlákno známe svojou vysokou elasticitou a pružnosťou. Bolo vyvinuté spoločnosťou DuPont v roku 1959 a odvtedy sa stala populárnym materiálom v textilnom priemysle, predovšetkým v oblasti odevov.

Hlavným charakteristickým rysom lycry je schopnosť rozťahovať sa až na viac než 500 % svojej pôvodnej dĺžky a potom sa vrátiť do pôvodnej podoby bez toho, aby stratila tvar. Táto vlastnosť umožňuje pohodlnejšie a priliehavé odevy, ktoré dobre prispôsobujú telu a neobmedzujú pohyb.

Vďaka svojej univerzálnej použiteľnosti a komfortu je lycra bežne využívaná v módnom priemysle a športovej obuvi a oblečení. Lycra sa často mieša s inými textilnými vláknami, ako je bavlna, nylon alebo polyester, aby sa zlepšili vlastnosti výrobku. Napríklad tričká, legíny, plavky, športové nohavice, nohavice a ďalšie odevy môžu obsahovať lycru čo im dodáva pružnosť a zlepšuje ich pohodlie. Lycra je široko používaná v športovom oblečení, ako sú cyklistické šaty, bežecké nohavice, fitness oblečenie a ďalšie. Je ideálna pre tieto činnosti, pretože umožňuje voľný pohyb, zamedzuje treniu a zabezpečuje, aby odevy boli stále priliehavé bez ohľadu na váš pohyb.

Lycra je obľúbená aj v intímnom prádle, pančuchách a podväzkoch. Poskytuje pohodlie, zlepšuje priliehavosť a tvar odevov, zároveň umožňuje pohyb a pružnosť. Tanečné a divadelné kostýmy sa taktiež často vyrábajú z lycry.  Lycra sa často mieša s inými materiálmi na výrobu šiat a blúzok, ktoré majú pružnosť a lepšie priliehajú.

Je dôležité, že existuje mnoho rôznych typov, podľa druhu vlastností ako je  stupeň elasticity, hmotnosť, farba a textúra. Preto je vždy dôležitá primeraná  starostlivosť a pranie, aby ste zachovali a dlhovekosť odevov vyrobených z lycry. Je dôležité si uvedomiť, že lycra je obchodný názov pre elastan, a tak môžete naraziť na rôzne názvy, ktoré popisujú podobné elastické materiály vyrábané inými riešeniami. Medzi tieto názvy patria napríklad Spandex (používaný v Severnej Amerike) alebo elastán (používaný v Európe).

Pri šití s ​​lycrou dávajte pozor na výber strihu, lebo nie všetky strihy sú vhodné pre elastické tkaniny. Voľte jednoduché strihy, ktoré minimalizujú švy a ozdobné prvky, ktoré by mohli tkaninu potrhať.

Pri šití s ​​lycrou použite jemné ihly, napríklad šijacie ihly s gombičkou alebo ihly určené pre elastické materiály. Pred začiatkom šitia môžete jemne strečovať v smere vlákien. Šite pomaly a opatrne, aby ste mali kontrolu nad látkou. Vyhýbajte sa ťahaniu lycry počas šitia, pretože to môže spôsobiť nerovnomerné švy.

Po skončení šitia odstráňte prebytočné nitky a výstupky. Buďte opatrní pri používaní žehličiek, aby ste nezničili elasticitu. Pri praní odevov z lycry použite  jemný prací prostriedok bez bielych alebo agresívnych chemikálií, ktoré by mohli spôsobiť látku.

Odporúča sa prať lycru ručne alebo v práčke na jemný cyklus s nízkymi teplotami. Vždy ju perte  naruby, aby ste minimalizovali kontakt s hrubými povrchmi. Lycru nikdy nebielite a vyhýbajte sa použitiu pri vysokých frekvenciách, ktoré sa môžu týkať najčastejšieho poškodenia akou je stratu elasticity. Ak sa na štítku odporúča suché čistenie, dodržte túto radu a odovzdajte oblečenie odborníkovi na čistenie. Radšej ju nechajte voľne usušiť na vzduchu ako v sušičke.

S týmito tipmi a trikmi by ste mali byť pripravení na šitie a starostlivosť o odevy z lycry. Berte na vedomie, že šitie dobrými tkaninami môže byť trochu náročnejšie, ale s trochou praxe a trpezlivosti dosiahnete úžasné výsledky. S radosťou si vytvorte svoje jedinečné kúsky a vyskúšajte si pohodlie a štýl, ktorý vám lycra poskytne!

Foto: Freepik