Kardigán - ikonický kúsok vášho šatníka

 

Prichádza čas, keď začíname vyťahovať z našich skríň všetky teplejšie vrstvy oblečenia. Jedným z nevyhnutných kúskov, ktorý by nemal chýbať v žiadnom šatníku, je kardigán. Kardigán je náš spoločník na chladné jesenné dni a nie len to, je to aj viacúčelový kúsok, ktorý sa hodí k rôznym štýlom oblečenia.

Kardigán, tento pohodlný a štýlový odev, je sveter, so zapínaním alebo bez gombíkov, ktorého  charakteristickým znakom je výstrih do tvaru "V", ktorý pôsobí elegantne a predstavuje ideálnu plochu na ozdobné gombíky, zips alebo háčiky, ktoré slúžia na jeho zapínanie. Jeho história siaha do 19.storočia a pôvodne bol vyrobený pre európskych vojakov.

Jeho hlavnou výhodou je, že sa ľahko oblieka a vyzlieka. Tento odevný kúsok zvyčajne nemá golier ani kapucňu a je vyrobený z príjemného, teplého materiálu, ako je vlna, bavlna alebo akryl, mohér alebo kašmír.

Kardigán je taký univerzálny, že sa hodí k mnohým štýlom a príležitostiam, aby ste sa ochránili pred chladnými  ránami alebo chladným vetrom v jesenných večeroch. Môžete ho kombinovať s džínsami na pohodlný a štýlový každodenný look. Ak chcete vytvoriť elegantný outfit, stačí ho skombinovať so  sukňou  alebo šatami.

Kardigán je skrátka vo vašom šatníku  multifunkčný hráč, pripravený na rôzne situácie. A čo je najlepšie, môžete ho nosiť zapnutý či rozopnutý, aby zodpovedal vašim osobným preferenciám a cítili ste sa pohodlne a komfortne.

Kardigány sa nevyrábajú len v jednej dĺžke. Môžete si vybrať medzi krátkymi, midi a maxi dĺžkou podľa toho, čo vám najlepšie sadne a čo sa hodí k vašej postave. Krátke kardigány sú skvelým spoločníkom pre šaty a sukne, zatiaľ čo midi a maxi kardigány dodajú vášmu outfitu neformálny šarm a zabezpečia vám príjemné teplo.

Tento sveter prináša do vášho šatníka mnohé výhody a je len na vašom rozhodnutí,  či si ho zakúpite alebo  si ho upletiete sami. Vlastnoručne upletený kardigán môže byť nielen úžasným módnym doplnkom, ale aj skvelým spôsobom, ako prejaviť svoju kreativitu. A  najlepšie na tom je, že môžete si ho prispôsobiť presne podľa vašich predstáv.

Kardigány môžu byť vyrobené z rôznych materiálov, aby vyhovovali rôznym sezónam a vkusom. Vlna a kašmír poskytujú teplotný komfort v chladných jesenných dňoch, zatiaľ čo bavlna a polyester zaisťujú ľahkosť a pohodlie, ideálne na teplejšie dni alebo vnútorné prostredie. Tieto materiály sú známe svojou trvanlivosťou a schopnosťou udržať tvar kardigánu, čo z neho robí vynikajúci dlhodobý investičný kúsok do šatníka.

Hoci kardigán bol pôvodne navrhnutý ako unisex oblek, ktorý sa hodí pre obidve pohlavia, v súčasnej dobe ho preferujú prevažne ženy. Jeho variabilita a schopnosť prispôsobiť sa rôznym štýlom oblečenia a príležitostiam robia z kardigánu populárny kúsok vo svete dámskej módy. Pre mnohé ženy sa stal nenahraditeľným  doplnkom, ktorým môžu zdôrazniť svoj štýl a zároveň si udržať pohodlie a teplý pocit, ktorý prináša v chladných jesenných dňoch.

Takže poďte na to a vytvorte si ten „najútulnejší“ a najštýlovejší kardigán, ktorý bude dokonalým spoločníkom na jesenné dni.

 

Foto zdroj: 

Image by <a href="https://www.freepik.com/free-photo/happy-couple-taking-drinks-terrace_57312697.htm#page=2&query=cardigan&position=1&from_view=search&track=sph">Freepik</a>

https://www.freepik.com/free-photo/young-girl-green-sweater-posing-outdoors_7121588.htm#query=kardigan%20s%20gomb%C3%ADkmi&position=20&from_view=search&track=ais