Praktické materiály na pohodlný prechod z leta do jesene

 

S letnými horúčavami sa pomaly lúčime, či sa nám to páči alebo nie, pretože  jeseň je už na ceste. To znamená, že je čas prehodnotiť váš šatník a pripraviť sa na chladnejšie a daždivé dni. Ale čo si obliecť, keď rána sú už chladnejšie no popoludní vládne  takmer  letné počasie? V tomto článku sa pozrieme na vhodné materiály a kúsky oblečenia pre plynulý prechod z leta do jesene.

Vašim priateľom na jeseň je vlna. Vlnené svetre a kardigány sú ideálne pre jesenné dni. Sú veľmi ľahké na nosenie v teplejších dňoch, ale zároveň vás zahrejú, keď sa teploty znížia. Vlna dobre reguluje teplotu a odvádza vlhkosť, čo je v jesennom daždivom počasí veľkou výhodou.

Ak očakávate daždivé dni, nepremokavé „šušťákové“ bomberky sú skvelým doplnkom vašej šatníkovej skrine. Sú ľahké a štýlové, a zároveň udržia dažďové kvapky na diaľku. Môžete ich kombinovať s tričkom a džínsami pre bezstarostný vzhľad. Populárny materiál "šušťák"  môže byť vyrobený z rôznych materiálov a tkanín, pričom niektoré z najbežnejších zahŕňajú nylon, polyester, prípadne ich kombinácie.

„Šušťákový“ materiál je  vodeodolný alebo vodoodpudivý, čo znamená, že má schopnosť odolávať vlhkosti alebo ju odvádzať preč od tela. Táto vlastnosť robí „šušťák“ obľúbeným pre vonkajšie vrchné oblečenie, ako sú vetrané bundy, plášte alebo plášťové bundy, ktoré sa používajú aj ako pracovné oblečenie v exteriéri.

Jesenné oblečenie by malo byť aj o vrstvení. Parky sú skvelým kúskom, ktorý môžete ľahko vrstviť nad ľahším vrchným oblečením. Vyberte si parku s teplou podšívkou, ktorá vás ochráni pred chladom. Doplnky, ako šatky a šiltovky, vám pomôžete prispôsobiť svoj outfit aktuálnemu počasiu. Nezabudnite na vodeodolné topánky alebo členkové topánky, aby vaše nohy zostali suché samozrejme dáždnik.

Ďalšími vhodnými materiálmi na jesenné oblečenie sú bavlna, flís, gore-tex , pleteniny alebo  koža a džínsovina.

Bavlna je univerzálny materiál, ktorý sa hodí pre všetky ročné obdobia vrátane jesene. Je priedušná, ľahká a pohodlná na nosenie, čo je ideálne pre teplejšie dni v septembri a októbri. Gore-Tex a iné vodeodolné tkaniny sú ideálne pre daždivé počasie.  Sú nielen vodeodolné ale  zároveň priedušné, čo vám umožní zostať v teple a suchu aj pri nepriaznivom počasí.  Flís je zas mäkký, teplý,  čo ho robí skvelou látkou pre jeseň. Môžete ho nájsť v rôznych hrúbkach, čo umožňuje prispôsobiť ho aktuálnemu počasiu. Okrem vlny sú obľúbené aj iné pleteniny, ako napríklad akryl alebo mohér. Sú teplé a pohodlné na nosenie.  Ak máte radi kožené oblečenie, jesenné mesiace sú časom, kedy môžete svoju koženú bundu alebo kabát vytiahnuť. Koža je trvanlivá a štýlová.

Jeseň môže byť rovnako štýlová ako leto, ak máte správne kúsky oblečenia. Investujte do vlnených svetrov, nepremokavých bomberiek, funkčných pariek a  budete pripravený na všetky jesenné výzvy, čo počasie môže priniesť. Takže prehoďte svoj šatník do jesenného módu a užívajte si pohodlný a štýlový prechod z leta.

 

Foto zdroj: Image by ArtPhoto_studio on Freepik